top of page

Κανόνες ασφαλείας για παιδιά & βρέφη

Η καθημερινότητα μαζί με τα παιδιά, σε οποιαδήποτε ηλικία κι αν βρίσκονται είναι πάντα απαιτητική. Θα πρέπει, λοιπόν, να είστε ενημερωμένοι για όλες τις παραμέτρους που θα προφυλάξουν τα παιδιά από τυχόν κινδύνους.


Ας δούμε κάποιος βασικούς κανόνες ασφαλείας ανάλογα με την ηλικία του παιδιού.


Βρεφική ηλικία: από 0 έως 12 μηνών

Προφυλάξτε τους χώρους στους οποίους κινείται το βρέφος, ως εξής:

  • Να έχετε πάντα το βρέφος υπό την προστασία σας ή υπό την επιτήρηση κάποιου ενήλικα, που γνωρίζει από παιδιά. Ομοίως, θα πρέπει να προσέχετε, ώστε το βρέφος να μην μείνει αφύλαχτο πάνω στην αλλαξιέρα ή σε ψηλό κρεβάτι.

  • Τοποθετήστε στην κατοικία σας ανιχνευτές καπνού, ώστε να προλάβετε εγκαίρως το ενδεχόμενο πυρκαγιάς.

  • Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στα υγρά: να ελέγχετε τη θερμοκρασία του νερού στο μπάνιο, καθώς και να μην έρχεστε σε επαφή με το μωρό, όταν κρατάτε κάποιο ζεστό ρόφημα.


Ηλικία από 12 μηνών έως 3,5 χρονών

Τώρα που το παιδί αρχίζει και γίνεται τρομερά κινητικό, θα πρέπει να μην το χάνετε από τα μάτια σας. Τα παιδιά καθώς μεγαλώνουν και αναπτύσσουν τις αισθήσεις του, γίνονται ιδιαίτερα περίεργα, οπότε χρειάζεται να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στα παρακάτω:

  • Πρίζες: τοποθετήστε τα ειδικά, προστατευτικά καλύμματα

  • Ασφαλίστε τα ντουλάπια με τις ειδικές ασφάλειες που διατίθενται. Έτσι θα είστε ασφαλείς πως το παιδί σας δεν θα έρθει σε επαφή με προϊόντα καθαρισμού και φάρμα. Ομοίως, θα πρέπει να είστε προσεκτικοί με τα αιχμηρά αντικείμενα, όπως ψαλίδια και μαχαίρια, ώστε να μην έρθουν σε επαφή με το παιδί.

  • Φροντίστε το παιδί να βρίσκεται μακριά από μηχανήματα σε λειτουργία, που μπορεί να το βλάψουν.

  • Αν στο σπίτι έχετε διάφορες, δηλητηριώδεις ουσίες, φροντίστε να βρίσκονται σε μέρος που το παιδί δεν θα πλησιάσει, ώστε να τις δοκιμάσει.

Παιδιά έως 5 ετών

Θα πρέπει σε αυτό το εύρος ηλικιών να εξηγήσετε στο παιδί σας ότι δεν πρέπει να εμπιστεύεται και να μιλά με ανθρώπους άγνωστους σε αυτό, χωρίς την παρουσία σας.

Αν σκοπεύετε να του μάθετε ποδήλατο, θα πρέπει να έχετε αγοράσει και τον κατάλληλο εξοπλισμό, όπως επίσης να του έχετε διδάξει κάποιος βασικούς κανόνες ποδηλασίας.

Αντίστοιχα, όταν βγαίνετε μαζί του βόλτα, μπορείτε να του δείξετε τους κανόνες για τους πεζούς με τον Σταμάτη και τον Γρηγόρη.

Είναι πολύ σημαντικό να μάθει το παιδί τη διεύθυνση του σπιτιού σας, καθώς και τα τηλέφωνα σας. Μπορείτε να ξεκινήσετε από το κινητό σας και στη συνέχεια των υπόλοιπων μελών της οικογένειας.

Όταν το παιδί ξεκινήσει να πηγαίνει σχολείο, μπορείτε να του πάρετε ένα έξυπνο ρολόι με σύστημα εντοπισμού, ώστε να έχετε τη δυνατότητα να βλέπετε πού είναι. Εναλλακτικά, μπορείτε να δώσετε στο παιδί σας ένα smartphone στο οποίο μπορείτε να εγκαταστήσετε εφαρμογές εντοπισμού και ενημέρωσης για την ασφάλεια του. Μια τέτοια, έξυπνη εφαρμογή είναι η G4S WithU.


Φυσικά, υπάρχουν και άλλες συμβουλές που είναι καλό να ακολουθήσετε για την επιστροφή των παιδιών από το σχολείο. Μην ξεχνάτε πως το G4S itos προσφέρει προστασία όπου κι αν βρίσκεστε και σας παρέχει smart home αυτοματισμούς, ασύρματο ανιχνευτή πυρός και καπνού, ή ανιχνευτή διαρροής νερού, που προφυλάσσουν τον χώρο σας όχι μόνο από πιθανή παραβίαση, αλλά και από κάθε αντίστοιχο ενδεχόμενο έκτακτης ανάγκης. Παράλληλα, το σύστημα καμερών του G4S iTOS προσφέρει τη δύναμη της αδιάκοπης και ασφαλούς πληροφόρησης για όλα τα μέλη της οικογένειας και ειδικά τα μικρότερα. Ανά πάσα στιγμή, έχετε τη δυνατότητα να δείτε τι συμβαίνει στον χώρο, αλλά και να επικοινωνήσετε σε πραγματικό χρόνο με τους ανθρώπους που βρίσκονται εκεί.

bottom of page