top of page

Τι να κάνεις σε περίπτωση φωτιάς ή πλημμύρας της κατοικίας σου



Όλοι μας έχουμε δει στις ειδήσεις δυσάρεστες εικόνες εξαιτίας ακραίων καιρικών φαινομένων ή πυρκαγιών. Υλικές ζημιές, κατεστραμμένες περιουσίες, τραυματισμοί ή ακόμα χειρότερα, ανθρώπινες ζωές χαμένες, εξαιτίας μιας απότομης και εκτεταμένης πλημμύρας ή μίας φωτιάς σε ένα κτίριο.


Είναι γνωστό ότι μία καταστροφή ή απώλεια μπορεί να αποφευχθεί αν υπάρχει σωστή παιδεία και υποδομή. Δεν είναι καθόλου τυχαία, άλλωστε, η φράση ότι η πρόληψη σώζει ζωές.


Σε περίπτωση πλημμύρας


Σε πρώτη φάση, καλό θα ήταν να εντάξεις στη ρουτίνα σου τον συχνό έλεγχο των φρεατίων έξω από τον χώρο σου. Εάν εκδηλωθεί έντονη νεροποντή και βρίσκεσαι σε υπόγειο/ημιυπόγειο χώρο, φρόντισε να δημιουργήσεις αναχώματα με σακιά από χώμα και άμμο. Σιγουρέψου ότι όλες οι πόρτες είναι κλειστές και ταυτόχρονα προσπάθησε να σφραγίσεις παράθυρα και άλλα ανοίγματα με ταινία. Εφόσον το νερό μπαίνει στον χώρο σου, μερίμνησε ώστε να κλείσουν άμεσα οι παροχές ρεύματος, νερού και αερίου. Στην περίπτωση που βρίσκεσαι σε πλημμυρισμένο εσωτερικό χώρο, μετακινήσου άμεσα σε ένα ψηλότερο σημείο. Μείνε μακριά από ηλεκτροφόρα καλώδια και λιμνάζοντα νερά.


Συμβουλεύσου τον αναλυτικό οδηγό της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας που περιέχει χρήσιμες πληροφορίες για την πρόληψη αλλά και την συμπεριφορά μας σε περίπτωση πλημμύρας.


Σε περίπτωση φωτιάς

Αρχικά, κράτα τον χώρο σου ασφαλή και εξοπλίσου με πυροσβεστήρες και με μία λειτουργική συσκευή πυρανίχνευσης. Κατάρτισε ένα σχέδιο διαφυγής σε περίπτωση πυρκαγιάς. Βεβαιώσου ότι όλοι γνωρίζουν το σχέδιο και τις εξόδους κινδύνου. Οι οδηγίες της Πυροσβεστικής Ακαδημίας για τον σχεδιασμό διαφυγής από φωτιά μπορούν να αποβούν σωτήριες.


Σε περίπτωση εκδήλωσης εκτεταμένης φωτιάς, προσπάθησε να διατηρήσεις την ψυχραιμία σου. Κάλεσε αμέσως την πυροσβεστική στο 199 και φρόντισε ώστε όλοι να ακολουθήσουν το σχέδιο διαφυγής. Σε περίπτωση που πρέπει να περάσεις μέσα από καπνό, πρέπει να συρθείς κρατώντας το κεφάλι 30 με 40 εκατοστά από το πάτωμα, όπου ο αέρας είναι καθαρότερος. Αν πρέπει να ανοίξεις μία πόρτα, γονάτισε και νιώσε τη θερμοκρασία της πόρτας με την παλάμη σου. Εάν καίει σημαίνει ότι από πίσω υπάρχει φωτιά. Εάν έχει φυσιολογική θερμοκρασία άνοιξε την πόρτα προστατεύοντας το σώμα σου πίσω από αυτήν και προχώρα προσεκτικά. Μη χρησιμοποιήσεις ασανσέρ και προτίμησε να μετακινηθείς από τις σκάλες.


Προστασία με G4S iTOS


Όλες οι παραπάνω καταστάσεις μπορεί να φαντάζουν τρομακτικές αλλά και μακρινές. Ο σύγχρονος άνθρωπος όμως, οφείλει να προστατεύει την περιουσία και πάνω από όλα τα αγαπημένα του πρόσωπα από οποιαδήποτε δυσάρεστη και επικίνδυνη κατάσταση. Προσθέτοντας ανιχνευτές διαρροής νερού ή/καιανιχνευτές πυρός και καπνού στο σύστημα ασφαλείας σας G4S iTOS, το 24ωρο Κέντρο Λήψης Σημάτων της G4S θα ειδοποιηθεί έγκαιρα για τον κίνδυνο και θα προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες.

bottom of page