top of page

Οδηγίες για ασφαλή χριστουγεννιάτικο στολισμό

Τα Χριστούγεννα έχουν σχεδόν φτάσει και η αγαπημένη γιορτή των περισσότερων μικρών και μεγάλων φέρνει όμορφες οικογενειακές στιγμές, ανταλλαγές δώρων, γευστικά φαγητά και την απαράμιλλη ατμόσφαιρα ζεστασιάς που αποπνέει το κλίμα των ημερών. Τα Χριστούγεννα δεν θα ήταν τα ίδια χωρίς τον στολισμό του σπιτιού που ξετρελαίνει τα μικρά παιδιά και χαρίζει σε κάθε σπίτι τη γνωστή εορταστική γαλήνη. Προτού λοιπόν στολίσετε και για φέτος, ας δούμε ορισμένες συμβουλές ασφαλείας ώστε να κρατήσετε τον Χριστουγεννιάτικο εξοπλισμό και τα στολίδια ασφαλή, προστατεύοντας την ιδιοκτησία και τους αγαπημένους σας ανθρώπους.


Αρχικά, εφόσον σκοπεύετε να αγοράσετε ένα αληθινό έλατο, θα πρέπει να προσέξετε ώστε να μην είναι πολύ ξερό, κάτι που θα έκανε μία πιθανή φωτιά να εξελιχθεί γρήγορα άσχημα. Ένα αρκετά πράσινο δέντρο είναι σημάδι υγείας, ενώ εάν χάνει μαζικά τα βελονοειδή φύλλα του, σημαίνει ότι έχει αρχίσει να ξεραίνεται.

Αφού επιλέξετε το σωστό δέντρο, καλό θα ήταν να επενδύσετε σε μία ειδική βάση στήριξης η οποία επιτρέπει το πότισμα του δέντρου προκειμένου να το διατηρείτε πάντα υγρό.


Αληθινό ή πλαστικό, το χριστουγεννιάτικο δέντρο θα πρέπει να τοποθετηθεί μακριά από πηγές θερμότητας όπως τζάκι και καλοριφέρ, μιας και έτσι αυξάνεται η πιθανότητα πρόκλησης εστίας φωτιάς.

Σε κάθε περίπτωση, όσο πιο κοντά τοποθετήσετε το δέντρο σε έναν ασύρματο ανιχνευτή φωτιάς G4S iTOS, τόσο πιο γρήγορα θα ειδοποιηθείτε τόσο εσείς και η Κεντρική Μονάδα του συναγερμού σας, όσο και το Επιχειρησιακό Κέντρο Ασφάλειας της G4S για το ξέσπασμα φωτιάς.


‘Οσον αφορά τον στολισμό του δέντρου, προτιμήστε λαμπάκια που λειτουργούν με μπαταρία καθώς είναι οικονομικότερα και απαλείφετε έτσι τον κίνδυνο βραχυκυκλώματος σε σχέση με τα λαμπάκια που μπαίνουν στην πρίζα. Επιπλέον, φράξτε το δάπεδο γύρω από το δέντρο σε περίπτωση που έχετε κατοικίδια ή πολύ μικρά παιδιά, καθώς δεν γνωρίζουν πως να διαχειριστούν τον όγκο του στολισμού που ταυτόχρονα τους κινεί την περιέργεια.

Στο υπόλοιπο σπίτι, εφόσον διαθέτετε τζάκι, φροντίστε να μην τοποθετείτε εύφλεκτα υλικά όπως διακοσμητικές κάλτσες και γιρλάντες περιμετρικά ή πολύ κοντά στη φωτιά. Εφόσον επιθυμείτε να ανεβάσετε την ατμόσφαιρα ζεστασιάς χρησιμοποιώντας κεριά, θα πρέπει να ακολουθήσετε τους βασικούς κανόνες ασφαλείας, δηλαδή να τα τοποθετείτε εκτός εμβέλειας των παιδιών, να μην βρίσκονται κοντά σε πόρτες και παράθυρα που ανοίγουν συχνά ώστε να μην συναντήσουν ρεύματα αέρα, ενώ να θυμάστε πάντα να τα σβήνετε και να μην καίνε όλη τη νύχτα χωρίς συνειδητή ανθρώπινη παρουσία δίπλα τους.


Ο φωτισμός του μπαλκονιού θα πρέπει επίσης να ακολουθεί βασικούς κανόνες ασφαλείας. Επενδύστε σε φωτισμό χαμηλής κατανάλωσης που προστατεύεται από αδιάβροχο φωτοσωλήνα.


Ο Χριστουγεννιάτικος στολισμός μένει στα περισσότερα σπίτια περίπου έναν μήνα. Το διάστημα είναι αρκετά μεγάλο ώστε να δημιουργεί την ανάγκη για την οργάνωση όλων των παραμέτρων ασφαλείας που πρέπει να ακολουθήσετε για να χαρίσετε όμορφες στιγμές στους οικείους σας. Ταυτόχρονα, η επένδυση σε καλής ποιότητας ηλεκτρολογικό υλικό και στολίδια δεν είναι εφήμερη καθώς τα ανθεκτικά υλικά θα μείνουν για πολλά χρόνια στην κατοχή της οικογένειάς σας.

bottom of page