top of page

Λίγο πριν το τέλος του καλοκαιριού, απολογισμός όσων μάθαμε φέτος


Το 2020 ξεκίνησε μ’ έναν περίεργο τρόπο. Από τα τέλη της προηγούμενης χρονιάς η ανθρωπότητα κλήθηκε να αντιμετωπίσει κάτι πρωτόγνωρο για τα σημερινά δεδομένα. Δεν ήταν άγνωστη η ύπαρξη πανδημιών σε παλαιότερα χρόνια, ωστόσο εν έτη 2020, ο πληθυσμός της γης ήρθε αντιμέτωπος με μία από τις χειρότερες πανδημίες παγκοσμίως.


Στην Ελλάδα ο Κορονοϊός έφτασε περί τα τέλη του Φεβρουαρίου και μέχρι και σήμερα μετρά χιλιάδες κρούσματα και εκατοντάδες θύματα. Η καθημερινότητα έχει μεταβληθεί και έχει προσαρμοστεί το ελληνικό κοινό στα νέα δεδομένα. Με σχεδόν 600.000 νεκρούς και περισσότερα από 14.000.000 κρούσματα παγκοσμίως, η Ελλάδα είναι από τις χώρες που διαχειρίστηκαν όσο το δυνατόν καλύτερα την πανδημία, προχωρώντας σε μία σειρά από μέτρα και κινήσεις «ματ», που μετρίασαν κατά πολύ τη διασπορά του ιού.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που διαδραμάτισε και θα έχει σημαντικό ρόλο στην όλη κατάσταση είναι η ατομική ευθύνη. Οι πολίτες κλήθηκαν να αλλάξουν τις συνήθειές τους, να «κλειστούν» στα σπίτια τους και να προσαρμόσουν την καθημερινότητά τους στην Covid-19 εποχή. Πολλές φορές, υπήρξαν ακραίες αντιδράσεις και μη τήρηση των μέτρων που οδήγησε στην ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων και στη διάδοση του ιού.

Μέσα σε όλη αυτή τη νέα κατάσταση, έγινε αντιληπτό πως υπάρχουν πράγματα που είναι επιτακτικής ανάγκης και απαραίτητα για την εύρυθμη λειτουργία μίας πόλης, μιας χώρας, ενός κόσμου. Γιατροί, νοσηλευτές, εθελοντές, έγιναν ένα απέναντι στον ιό, ενώ τα ανεπτυγμένα τεχνολογικά μηχανήματα που εξόπλισαν τις ΜΕΘ και τα νοσοκομεία αναφοράς ενίσχυσαν την προσπάθειά τους.


Η τεχνολογία έπαιζε, παίζει και θα παίζει σημαντικό ρόλο στις ζωές μας. Στα απλά καθημερινά πράγματα, όλοι συνειδητοποίησαν πως η ύπαρξη της τεχνολογίας είναι αυτή που έκανε τα πράγματα περισσότερο υποφερτά. Από τις βασικές ανάγκες, όπως το μαγείρεμα, και την επικοινωνία με αγαπημένα πρόσωπα που είναι μακριά, στην ασφάλεια του σπιτιού και τη δουλειά από το σπίτι.


Φτάνοντας στο τέλος του καλοκαιριού, τα σύνορα της χώρας έχουν ανοίξει και υποδέχονται καθημερινά εκατοντάδες τουρίστες και ταξιδευτές απ’ όλο τον κόσμο, που στερήθηκαν τα ταξίδια για αρκετούς μήνες. Μαζί τους, όμως, επανέρχεται και το θετικό φορτίο του ιού, το οποίο ενδέχεται να φέρει πάλι μεγάλο αριθμό κρουσμάτων στη χώρα.


Μάσκα, γάντια, αντισηπτικά, απολυμαντικά και καθαριστικά έγιναν μέρος της καθημερινότητας, τώρα περισσότερο από ποτέ. Η μάσκα έμεινε μέχρι και σήμερα σε ορισμένες περιπτώσεις, καθώς είναι η νούμερο ένα λύση στην προστασία όσων νοσούν και το γνωρίζουν, όσων νοσούν και είναι ασυμπτωματικοί και γενικά στην προστασία όλων απέναντι στη διάδοση του ιού.


Ας ελπίσουμε πως ο συνδυασμός της ατομικής ευθύνης με τα μέτρα και τις κινήσεις των ιθυνόντων, θα βελτιώσουν την κατάσταση και θα έχουμε ομαλή επιστροφή στην παλιά μας ζωή.




bottom of page