top of page

Η οικιακή ασφάλεια των ηλικιωμένων


Στη σύγχρονη εποχή, η καθημερινότητα και οι γρήγοροι ρυθμοί μας κάνουν να παραμελούμε τα μεγαλύτερα μέλη της οικογένειας. Πολύ περισσότερο, δεν εξασφαλίζουμε όπως θα έπρεπε την ασφάλεια τους εντός σπιτιού, όπου πλέον περνάνε τον περισσότερο χρόνο τους. Ποιοι είναι, λοιπόν, οι βασικοί κανόνες που οφείλουμε να τηρούμε για την ασφάλεια των ηλικιωμένων στο σπίτι;


Αρχικά, θα πρέπει να εντοπίσετε ποια είναι τα πιθανά ζητήματα που μπορεί να ανακύψουν, εκτός από τα θέματα ασφάλειας. Για παράδειγμα, τυχόν προβλήματα κινητικότητας δημιουργούν το ζήτημα της αναδιαμόρφωσης του χώρου. Θα πρέπει, λοιπόν, να φτιάξετε την κατοικία, όπου διαμένουν οι ηλικιωμένοι με τέτοιον τρόπο, ώστε η μετακίνηση τους από τον έναν χώρο στον άλλον να είναι εύκολη. Το ίδιο ισχύει και για ζητήματα όρασης, καθώς είναι χρήσιμο να ελευθερώσετε το χώρο από ογκώδη αντικείμενα.

Ομοίως, προστατέψτε τα αγαπημένα σας άτομα από τον κίνδυνο πυρκαγιάς εγκαθιστώντας ανιχνευτές καπνού, αλλά και πυροσβεστήρα. Φυσικά, καθώς η τεχνολογία προχωράει, είναι χρήσιμο να τους δείξετε πώς να επικοινωνούν μαζί σας με κινητό τηλέφωνο.



Καθως τα ηλικιωμένα άτομα είναι πιο ευάλωτα σε θέματα εξαπάτησης, υπάρχουν βασικές, γενικές συμβουλές ασφάλειας που θα πρέπει να ακολουθούνται, όπως αυτές καταγράφονται από την Ελληνική Αστυνομία:


  • Να μην πείθεστε εύκολα από άτομα, τα οποία σας “πλησιάζουν” ως γνωστοί συγγενικών - φιλικών προσώπων.

  • Μην ανοίγετε την πόρτα σας σε άγνωστα άτομα.

  • Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε άγνωστα άτομα που επιχειρούν με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα να εισέλθουν στην οικία σας.

Κι επειδή όλοι έχουμε ακούσει, διαβάσει ή ακόμα και ζήσει για περιστατικά εξαπάτησης ηλικιωμένων οι πιο συνηθισμένες περιπτώσεις είναι:


  • Απάτη με το πρόσχημα της πρόκλησης τροχαίου ατυχήματος

  • Απάτη με τη μέθοδο προσέγγισης εκ μέρους συγγενικού προσώπου

  • Απάτη με τη μέθοδο πώλησης κατασχεμένων από την Τράπεζα ακινήτων ή οχημάτων σε συμφέρουσα τιμή

Οι οδηγίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την προστασία των ηλικιωμένων αναφέρονται αναλυτικά εδώ.

Σίγουρα είναι πολύ δύσκολο να συνηθίσει κανείς πως από μια ηλικία και έπειτα οι γονείς είναι αυτοί που έχουν περισσότερη ανάγκη για προφύλαξη. Γι’ αυτό τον λόγο, ένα έξυπνο σύστημα ασφάλειας με 24ωρη επικοινωνία με καταρτισμένο κέντρο ελέγχου είναι η ασφαλέστερη λύση που μπορείτε να προσφέρετε στους αγαπημένους σας.

bottom of page