top of page

Επιστροφή στο σχολείο στην Covid εποχή

Ο Σεπτέμβριος σηματοδοτεί συνήθως την επαναφορά στην καθημερινότητα και την κανονικότητα καθώς είναι ο πρώτος μήνας μετά το καλοκαίρι, που έχει φτάσει πλέον στο τέλος του. Για πολλούς, όμως, ο μήνας αυτό σημαίνει ένα πράγμα: επιστροφή στα θρανία. Λόγω των συνθηκών που έχουν προκύψει από τον Κορονοϊό, υπήρξαν πολλά σενάρια που αφορούσαν την πολυαναμενόμενη επιστροφή των παιδιών στην εκπαίδευση, πλέον όμως το τοπίο έχει ξεκαθαρίσει.


Παράλληλα, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο και για αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των σχολείων, τα οποία θα ανοίξουν στις 14 Σεπτεμβρίου. Αρχικά, οι πιθανοί τρόποι λειτουργίας των σχολείων ήταν δύο. Από τη μία, μαθήματα με όλους τους μαθητές κάθε τμήματος σε μία αίθουσα, με τα μέτρα προστασίας να τηρούνται καθ’ όλη τη διάρκεια ενώ από την άλλη, εκ περιτροπής διδασκαλία, ενόσω τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Παρά το γεγονός πως τα δεδομένα φαίνεται να αλλάζουν από μέρα σε μέρα, έπειτα από απόφαση του αρμόδιου υπουργείου, τα μαθήματα θα γίνονται με τη χρήση μάσκας.


Το Υπουργείο Παιδείας πήρε μία σειρά από μέτρα τα οποία θα εφαρμόζονται για τη σωστή λειτουργία των σχολείων. Πιο συγκεκριμένα:


Χρήση μάσκας

Η χρήση της μάσκας καθίσταται υποχρεωτική σε όλους τους εσωτερικούς χώρους του σχολείου, στα μέσα μεταφορά των μαθητών αλλά και στους εξωτερικές δομές του σχολείου, όπου γίνεται συγχρωτισμός.

Οι μάσκες θα διατεθούν δωρεάν σε όλους τους μαθητές & εκπαιδευτικούς.


Αντισηπτικά και απολύμανση / καθαρισμός

Σε όλα τα σχολεία θα υπάρχουν αντισηπτικά σε διάφορα σημεία, ενώ θα πραγματοποιείται σχολαστικός καθαρισμός.


Έλεγχοι

Ο ΕΟΔΥ θα πραγματοποιεί δειγματοληπτικούς ελέγχους σε σχολεία, όπου αυτό είναι απαραίτητο.

Προσαρμοσμένα διαλείμματα και λειτουργία Κυλικείων . Τα διαλείμματα θα πραγματοποιούνται σε διαφορετικές ώρες και χώρους, ώστε να μην υπάρξει συγχρωτισμός. Παράλληλα, έχουν δοθεί οδηγίες για την λειτουργία των κυλικείων.


Σχολικές γιορτές, περίπατοι, εκδρομές και συνέδρια

Όσον αφορά τις σχολικές γιορτές, αυτές θα γίνονται μέσα στην αίθουσα κάθε τμήματος, ενώ οι πολυήμερες εκδρομές και τα συνέδρια δεν θα πραγματοποιηθούν τη φετινή χρονιά. Οι περίπατοι θα πραγματοποιούνται ανά τμήμα.


Αθλήματα και μαθήματα σε εργαστήρια

Τα σχολικά πρωταθλήματα, σύμφωνα με απόφαση του Υπουργείου, δεν θα πραγματοποιηθούν φέτος. Σχετικά με τα ομαδικά αθλήματα, θα γίνονται με μικρές ομάδες. Όσον αφορά τα εργαστήρια και τις αίθουσες πληροφορικής και μουσικής, θα υπάρχουν σταθερές ομάδες ενώ θα γίνεται τακτικός καθαρισμός των βοηθητικών αντικειμένων σε κάθε περίπτωση.


Μπορεί να γίνει η επιστροφή στα σχολεία;

Είναι αρκετά δύσκολη η ερώτηση αυτή. Κι αυτό γιατί είναι αρκετά δύσκολο να καταφέρεις να μεταφέρεις τις σωστές πρακτικές και τα μέτρα προστασίας σε παιδιά, ειδικά αυτά μικρών ηλικιών. Σίγουρα είναι αρκετά σημαντικό να μπορεί να επιλέξει η κάθε οικογένεια τον τρόπο με τον οποίο θα μπορέσει το παιδί να παρακολουθήσει τα μαθήματά του, ωστόσο δεν έχει δοθεί κάποια εναλλακτική προς το παρόν. Αρχικά, είναι αρκετά λογικό ορισμένοι να μην μπορούν να αφήσουν κάπου τα παιδιά κατά τις σχολικές ώρες όσο λογικό είναι και ορισμένοι να έχουν άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες στο σπίτι και να φοβούνται για το τι μπορεί να κολλήσει το παιδί στο σχολείο.


Παιδιά στο σχολείο και γονείς που εργάζονται

Πολλές φορές, αρκετοί γονείς δεν καταφέρνουν να επιστρέψουν τα παιδιά τους από το σχολείο, με συγγενείς να αναλαμβάνουν αυτό το καθήκον. Οι γονείς, όμως, έχουν τη δυνατότητα να γνωρίζουν τα πάντα για την άφιξη αλλά και παραμονή των παιδιών στο σπίτι, μέσα από τα συστήματα ασφαλείας G4S. Από την απενεργοποίηση του συναγερμού ώστε να μην υπάρξει κάποιο πρόβλημα, μέχρι την επίβλεψη των παιδιών ανεξαρτήτως ηλικίας, τα πάντα βρίσκονται στην ηλεκτρονική συσκευή της επιλογής σας.


Σε κάθε περίπτωση, είναι μια δοκιμαστική περίοδος όλων των μέτρων και μένει να δούμε στην πράξη αν μπορεί να προσαρμοστεί το ελληνικό σχολεία στα τωρινά δεδομένα.

bottom of page