top of page

Επιστροφή στο γραφείο; Ασφάλεια στην εργασία εφόσον δεν μπορεί να υποστηριχτεί η τηλεργασία

Η νέα καθημερινότητα που έχει δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας λόγω του κορονοϊού δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστο και τον εργασιακό χώρο. Η χώρα χωρίζεται πλέον σε δύο μέρη, με την κάθε μεριά να έχει τις δικές της διατάξεις και μέτρα. Πιο συγκεκριμένα, από τη μία έχουμε την Αττική, στην οποία «βράζει» ο ιός και έχουν ληφθεί πολύ αυστηρά μέτρα και την υπόλοιπη Ελλάδα που με κάποιες εξαιρέσεις,όλα λειτουργούν σχεδόν κανονικά.


Όσον αφορά την επιστροφή στο γραφείο και γενικά στα εργασιακά περιβάλλοντα, αυτό είναι κάτι που απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή, ατομική και συλλογική προσπάθεια και φυσικά τήρηση των μέτρων που υπάρχουν σε κάθε περιοχή ή εργασία αντίστοιχα. Είναι ένας χώρος που μετρά ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων που έρχονται σε επαφή με άλλους και περνούν αρκετές ώρες σε κοινούς χώρους, με κίνδυνο τη διάδοση του ιού.


Τηλεργασία που φτάνει σε ποσοστό το 40%

Από τις 25 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με το ΦΕΚ, οι εργοδότες υποχρεούνται να προαναγγείλουν το προσωπικό τους που πρόκειται να εργαστεί εξ’ αποστάσεως, υποβάλλοντας ειδικά έγγραφα στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ. Πιο συγκεκριμένα, το παραπάνω μέτρο εφαρμόζεται υποχρεωτικά στις επιχειρήσεις της Περιφέρειας Αττικής και φυσικά σε είδη εργασίας που επιτρέπουν την εξ’ αποστάσεως εργασία, σε ποσοστό 40% επί του συνολικού αριθμού των εργαζομένων που μπορούν να απασχοληθούν με το σύστημα αυτό.  

Βασικός στόχος είναι να υπάρξει αποσυμφόρηση των μέσων μαζικής μεταφοράς αλλά και των χώρων εργασίας, ώστε να μειωθεί η πιθανότητα διάδοσης του ιού σε μεγάλο αριθμό ατόμων.


Δουλειά στον χώρο εργασίας

Για όλα εκείνα τα επαγγέλματα που δεν μπορούν να γίνουν εξ’ αποστάσεως ή που προτιμάται να είναι ο εργαζόμενος στον χώρο, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από τον καθένα ξεχωριστά, έτσι ώστε να αποφευχθεί η μετάδοση του ιού. Είναι σημαντικό να τηρούνται όλα τα μέτρα, όπως οι αποστάσεις, η χρήση μάσκας καθ’ όλη τη διάρκεια της βάρδιας, ο σχολαστικός καθαρισμός των χεριών αλλά και η απολύμανση των χώρων ώστε να μην καταφέρει ο ιός να «καθίσει» στις επιφάνειες και μεταδοθεί. Κάθε υπάλληλος οφείλει να προσέχει και στην καθημερινότητά του, ώστε να μη μεταφέρει κάτι στον εργασιακό του χώρο και κολλήσει άθελά του κάποιον συνάδελφό του.


Σε κάθε περίπτωση η ασφάλεια στη δουλειά ξεκινά από αυτή της υγείας και καταλήγει σε αυτή των δεδομένων της κάθε εργασίας.Είναι σημαντικό να εφαρμόζουμε καλές πρακτικές όπως το να παραμένει ενεργοποιημένος ο συναγερμός του σπιτιού, σε κατάσταση Stay, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και φυσικά το βράδυ. Η G4S, χάρη στις μοναδικές υπηρεσίες που προσφέρει, σας στηρίζει προστατεύοντας αυτούς που αγαπάτε την ώρα που εργάζεστε.




bottom of page