top of page

Πώς να προστατέψεις το σπίτι σου από τους κλέφτες;

Έγινε ενημέρωση: 23 Απρ 2018

Όλοι γνωρίζουμε πόσο δύσκολο είναι να προστατέψεις το σπίτι σου σήμερα, υπάρχουν όμως μερικές απλές συμβουλές για να νιώθεις περισσότερο ασφαλής στην καθημερινότητα σου!



Τα Social Media


Στην εποχή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, πολλοί υπερβάλλουμε με όσα γράφουμε και λέμε στα μέσα που χρησιμοποιούμε! Για παράδειγμα, αν ενημερώνεις πολύ συχνά την κατάσταση σου, είτε με επικείμενα ταξίδια ή ακόμα και με κοινοποιήσεις τοποθεσίας (check-ins), τότε αφήνεις ένα... ανοιχτό παράθυρο στους κλέφτες. Δεν είναι ανάγκη να ανακοινώνεις κάθε ταξίδι ή κάθε έξοδο σου, λοιπόν!



Τα... διακριτά σημάδια


"Αν παρατηρήσεις κάποιο περίεργο σχέδιο στο κουδούνι ή στην πόρτα σου, φρόντισε γρήγορα να το σβήσεις."


Αν έχεις πέσει ο ίδιος θύμα ληστείας ή έχεις μιλήσει με κάποιον άλλον που έχει, τότε πολύ πιθανό να έχεις ενημερωθεί για τα σημάδια που αφήνουν οι επίδοξοι διαρρήκτες. Συχνά, παρακολουθούν μια κατοικία πριν τη ληστέψουν και μάλιστα αφήνουν και κάποιες «σημειώσεις» για το σπίτι και τον κάτοικο. Αν, λοιπόν, παρατηρήσεις κάποιο περίεργο σχέδιο στο κουδούνι ή στην πόρτα σου, φρόντισε γρήγορα να το σβήσεις. Διαφορετικά, είναι σαν να επιβεβαιώνεις την απουσία σου.



Το ραδιόφωνο και ο φωτισμός κατά την απουσία


Δύο πολύ απλά, σχεδόν παραδοσιακά, μέσα προστασίας είναι τα εξής: άσε το ραδιόφωνο ανοιχτό –σε κανονική ένταση- όσο λείπεις ή/και ένα φως στο χώρο. Συμβουλές, που μπορεί να μας φαίνονται αστείες ή απλοϊκές, αλλά είναι όντως πολύ πρακτικές. Ακόμη, μπορείς να τοποθετήσεις αυτόματο φωτισμό με ανιχνευτή κίνησης στην εξώπορτα του σπιτιού ή και της πολυκατοικίας, ενώ για τον εσωτερικό χώρο, υπάρχουν χρονοδιακόπτες αυτόματου φωτισμού. Πρόκειται για μέτρα που μπορεί να αποτρέψουν τον επίδοξο διαρρήκτη από το να μπει και να ληστέψει το δικό σου σπίτι.



Το σύστημα ασφαλείας και το σωστό κλείδωμα

Η επένδυση σε ένα σύγχρονο κι αξιόπιστο ηλεκτρονικό σύστημα ασφαλείας, πιο απλά σε έναν συναγερμό, με την σειρήνα που διακρίνεται από το εξωτερικό του σπιτιού, δρα αποτρεπτικά, ειδικά εφόσον συνδυάζεται με διασύνδεση με το 24ωρο κέντρο λήψης ενός αξιόπιστου παρόχου υπηρεσιών ασφαλείας. Παρ’ όλα αυτά, συχνά παρατηρείται το φαινόμενο, ενώ κάποιοι έχουν επενδύσει σε ένα αξιόπιστο σύστημα συναγερμού, να μην τον ενεργοποιούν, πιθανόν από αμέλεια. Μη ξεχνάς, λοιπόν, πάντα να ενεργοποιείς τον συναγερμό του σπιτιού σου ακόμη και τις στιγμές που είσαι στο σπίτι, καθώς πολλές διαρρήξεις γίνονται ενώ βρίσκεσαι εντός.


"Η επένδυση σε ένα σύγχρονο κι αξιόπιστο ηλεκτρονικό σύστημα ασφαλείας δρα αποτρεπτικά."

Και βέβαια, δεν θα πρέπει να παραμελείς όλα τα επιμέρους μέτρα προστασίας, όπως να κλειδώνεις σχολαστικά τα παράθυρα και τις εξώπορτες, ειδικά τις νυχτερινές ώρες. Επίσης, απόφευγε να αφήνεις μπροστά στο σπίτι σου τις συσκευασίες από καινούριες ακριβές συσκευές (π.χ. laptop, τηλεοράσεις). Καλό είναι να τις τοποθετείς άμεσα στους κάδους.

bottom of page