top of page

Work/ Study from Home – Δουλειά και διάβασμα με ασφάλεια

Ο Κορονοϊός ήρθε και άλλαξε τα δεδομένα. Μέσα σε λίγους μήνες έχουμε δει την καθημερινότητα να μεταλλάσσεται και να γίνεται διαφορετική μήνα με τον μήνα. Οι συνήθειες έχουν αλλάξει, ορισμένα πράγματα βελτιώθηκαν ενώ άλλα πάλι έχουν πλέον την χειρότερη μορφή τους. Ο Κορονοϊός ήρθε για να φέρει σκαμπανεβάσματα σε πράγματα που θεωρούσαμε δεδομένα, με πρώτη πρώτη την υγεία μας.

Ένα από τα πράγματα που επηρεάστηκε εξίσου σημαντικά είναι η εργασία. Εκατοντάδες χιλιάδες εταιρείες, εργοδότες και υπάλληλοι έπρεπε να προσφέρουν τη δουλειά τους, όπου ήταν εφικτό, απομακρυσμένα, ώστε να μη γίνει διασπορά του ιού. Έτσι, ήρθε το μοντέλο της απομακρυσμένης εργασίας, μάλλον για να μείνει. Το Remote Work είναι μία από τις πιο συνηθισμένες λέξεις κατά την κρίση που πέρασε και περνάει η διεθνής κοινότητα λόγω της πανδημίας που επικρατεί. Μπορεί το συγκεκριμένο μοντέλο εργασίας να είναι αρκετά διαδεδομένο στο εξωτερικό, στην Ελλάδα δεν έχει ιδιαίτερη απήχηση, ωστόσο ήταν γνωστό σε αρκετούς. Πολλοί, όμως, ήταν και αυτοί που δυσκολεύτηκαν να προσαρμοστούν στη νέα κατάσταση.


Κάπως παρόμοια λειτούργησε η κατάσταση και με τους φοιτητές. Πλήθος αυτών έδωσε τις εξετάσεις των μαθημάτων τους διαδικτυακά, ενώ ένα μεγάλο μέρος των διαλέξεων πραγματοποιήθηκε μέσω e-learning, όπου αυτό ήταν εφικτό. Φυσικά, κάτι τέτοιο δεν ήταν ιδιαίτερα εύκολο σε σχολές με πρακτικά μαθήματα, που απαιτούσαν την παρουσία φοιτητών. Η εξεταστική του προηγούμενου εξαμήνου έγινε διαδικτυακά, ενώ αυτή του Σεπτεμβρίου εξετάζεται ως προς τον τρόπο διεξαγωγής της, δεδομένου ότι αλλάζουν τα πράγματα στη διασπορά του ιού και τα κρούσματα στην χώρα μας.


Δουλειά & διάβασμα με ασφάλεια

Και για τα δύο μία είναι η λέξη κλειδί: οργάνωση. Και στις δύο περιπτώσεις χρειάζεται δουλειά και από τις δύο πλευρές, του εργοδότες και τους καθηγητές, τους υπαλλήλους και τους φοιτητές. Για την εξ’ αποστάσεως εργασία τα πράγματα είναι αρκετά πιο πολύπλοκα και σοβαρά.


Work from home

Τα μέλη μιας εταιρείας καλούνται να προσφέρουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα από το σπίτι. Για να πετύχει αυτό, χρειάζεται η αδιάκοπη επικοινωνία της ομάδας, καθημερινά, με σκοπό να λειτουργεί όσο το δυνατόν πιο ομαλά η δουλειά. Τηλεφωνήματα, emails, ομαδικές συνομιλίες μέσω online εφαρμογών, είναι μερικοί από τους τρόπους επικοινωνίας των υπαλλήλων, όχι μόνο μεταξύ τους αλλά και με τους πελάτες.


Η ασφάλεια στην συγκεκριμένη περίπτωση έγκειται στην κρυπτογράφηση των δεδομένων. Μπορεί τα δίκτυα και οι υπολογιστές στον εργασιακό χώρο να προστατεύονται αυτό δεν ισχύει απαραίτητα και για τους υπολογιστές των υπαλλήλων στο σπίτι. Χρειάζεται να υπάρχει ένα καλό Antivirus πρόγραμμα σε κάθε υπολογιστή και όπου είναι εφικτό να μην μεταφέρονται σημαντικές πληροφορίες μέσω διαδικτύου, να προτιμάται δηλαδή το τηλέφωνο.


Επιπλέον, θα ήταν καλό τα ευαίσθητα δεδομένα να βρίσκονται σε κάποιο σημείο του υπολογιστή που να μην μπορούν να βρεθούν σε περίπτωση που ο υπολογιστής πέσει σε λάθος χέρια, όπως για παράδειγμα σε περίπτωση κλοπής. Καθώς, επίσης, πολλοί επιλέγουν καφέ για την απομακρυσμένη εργασία τους (όπου είναι εφικτό λόγω κορονοϊού), καλό είναι να αποφεύγουν τα μη ασφαλή δίκτυα.

bottom of page