top of page

Covid και ηλικιωμένοι - η ανάγκη για προστασία


Η χώρας μας βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο της πανδημίας. Με τα κρούσματα να αυξάνονται ακόμα και κατά 50% καθημερινά, τα αρνητικά ρεκόρ είναι πλέον αρκετά. Στο κέντρο της προσοχής βρίσκονται οι συναθροίσεις, που θεωρούνται από τις κυριότερες πηγές διασποράς αλλά και η ανάδειξη της σημασίας της ατομικής ευθύνης, τώρα περισσότερο από ποτέ. Οι μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι αποτελούσαν και αποτελούν μία από τις ευπαθείς ομάδες, μαζί με αυτούς που παλεύουν με χρόνια υποκείμενα νοσήματα. Οι ηλικιωμένοι χρειάζονται προστασία και ειδική διαχείριση ώστε να αποφευχθεί η επαφή τους με πιθανά κρούσματα.


Στο πλαίσιο αυτό, υπάρχουν κάποια «εργαλεία» για την αποτροπή αυτής της επαφής αλλά και της διασποράς του ιού, σύμφωνα με τα πρόσφατα πρωτόκολλα ασφαλείας.


Ψώνια και εξωτερικές δουλειές

Είναι καλό να μη πραγματοποιούνται εξωτερικές δουλειές, όπως πληρωμή λογαριασμών ή ψώνια στο σούπερ από τους ίδιους τους ηλικιωμένους. Κι αυτό γιατί πραγματοποιείται συνωστισμός σε πολλά από αυτά τα σημεία, όπως οι δημόσιες υπηρεσίες, τα σούπερ-μάρκετ, με κίνδυνο να υπάρξει μετάδοση του ιού. Επομένως, είναι προτιμότερο να έρχονται τα ψώνια στο σπίτι – τα οποία φυσικά και πρέπει να καθαρίζονται σχολαστικά- και οι λογαριασμοί να πληρώνονται από τους συγγενείς ή τους βοηθούς. Ήδη έχει ενεργοποιηθεί από πολλές τράπεζες η δυνατότητα να πληρώνονται οι λογαριασμοί εξ’ αποστάσεως.


Περιορισμός των επαφών των συγγενών/βοηθών

Για την προστασία των ηλικιωμένων, όσο και των ευπαθών ατόμων που εξυπηρετούνται από συγγενικά πρόσωπα ή εξειδικευμένο προσωπικό, συνιστάται η αποφυγή κοινωνικών δραστηριοτήτων αλλά και αυτών που συνεπάγονται συναθροίσεις ατόμων (σεμινάρια, ημερίδες, ψώνια κλπ.). Είναι σημαντικό να μη μεταφερθεί κάποιο μικρόβιο στο σπίτι των ηλικιωμένων. Επομένως, εφόσον τα παραπάνω δεν είναι εφικτά, προτείνεται να τηρούνται όλα τα μέτρα προστασίας, όπως το συνεχές πλύσιμο των χεριών, η χρήση αντισηπτικού και γαντιών και φυσικά η καθολική χρήση μάσκας.


Απομακρυσμένος έλεγχος μ’ ένα κλικ

Σε πολλές περιπτώσεις είναι πολύ λογικό να μην υπάρχει η δυνατότητα της 24ωρης προσοχής στο σπίτι των ηλικιωμένων συγγενών μας ούτε και η παροχή βοήθειας από τρίτο πρόσωπο. Επιπρόσθετα, πολλές φορές υπάρχει και η πιθανότητα να νοσήσουν οι συγγενείς ή οι βοηθοί, επομένως να υπάρχει αρκετά μεγάλο θέμα ως προς την προστασία των μεγάλων ηλικιών. Κι όμως, υπάρχει ένας τρόπος απομακρυσμένου ελέγχου, που έρχεται από την G4S και προσφέρει καθημερινή και 24ωρη διευκόλυνση. Με τα εξελιγμένα συστήματα της εταιρείας, έχετε στο χέρι σας τον πλήρη έλεγχο του σπιτιού που σας ενδιαφέρει, ώστε να γνωρίζετε τις ώρες που δεν μπορείτε τι συμβαίνει και φυσικά να ενημερωθείτε άμεσα για κάποιο ατύχημα ή ανάγκη.

Σε κάθε περίπτωση, δίνουμε έμφαση στην τήρηση των μέτρων και φροντίζουμε την ατομική μας υγιεινή, ώστε να μπορέσουμε να μείνουμε μακριά από τον ιό.



bottom of page