top of page

Παιδιά στο σπίτι: απασχολήστε τα και κρατήστε τα ασφαλή (και στο σπίτι και στο ίντερνετ)

«Μένουμε σπίτι» για ένα αρκετά μεγάλο διάστημα, όταν λίγες εβδομάδες πριν κηρύχθηκε η χώρα σε έκτακτη ανάγκη, όσον αφορά στη διάδοση του θανατηφόρου κορωνοϊού. Ήταν τα σχολεία αυτά, που πρώτα έκλεισαν, στέλνοντας αμέτρητα παιδιά στο σπίτι, με σκοπό τη μη μετάδοση του ιού μεταξύ τους αρχικά και κατ’ επέκταση στην οικογένειά τους ή σε όλους όσοι έρχονται σε επαφή (δάσκαλοι, συγγενείς κλπ).


Παραπάνω από δύο μήνες στο σπίτι για τα παιδιά σημαίνει ένα πράγμα: ελεύθερος χρόνος και ίντερνετ.

Σε συνθήκες κοινωνικής απομόνωσης, η βαρεμάρα και η ρουτίνα χαρακτηρίζουν, φυσικά, την καθημερινότητα των παιδιών. Στις πιο μεγάλες ηλικίες γίνονται ορισμένα διαδικτυακά εξ’ αποστάσεως μαθήματα, ωστόσο στις μικρότερες δεν είναι εύκολα εφικτό κάτι τέτοιο. Έτσι, τα παιδιά περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας στο ίντερνετ, βλέποντας παιδικά ή σειρές ή συνομιλώντας με τους φίλους τους (ανάλογα με την ηλικία). Φυσικά, κάτι τέτοιο δεν είναι παράξενο, εφόσον το διαδίκτυο αποτελεί ένα ερέθισμα αλλά και τρόπος σύνδεσης με τον έξω κόσμο.


Είναι ασφαλείς οι τόσες ώρες χρήσης;

Ένα πολύ σημαντικό ερώτημα που προκύπτει είναι αν υπάρχει ασφάλεια στο διαδίκτυο και αν μπορεί να είναι ελεγχόμενη η χρήση του. Τι σημαίνει όμως αυτό για την ασφάλειά τους στο διαδίκτυο;

Αρχικά, το διαδίκτυο είναι μια από τις βασικές πηγές διασκέδασης των παιδιών. Αυτό δεν μπορεί να αλλάξει εύκολα, ειδικά όταν αυτά βρίσκονται σε αστικά κέντρα. Οι κίνδυνοι, όμως, είναι αρκετοί και σημαντικοί: να δουν ακατάλληλο περιεχόμενο, να βιώσουν διαδικτυακή εξαπάτηση, διαδικτυακό εκφοβισμό. Κάτι τέτοιο είναι ανεπίτρεπτο να συμβαίνει, όμως υφίσταται σαν πιθανότητα.


Πώς μπορούμε λοιπόν να προστατέψουμε τα παιδιά μας από τους κινδύνους του Internet, ειδικά τώρα που #menoumespiti;

Είναι σημαντικό να εποπτεύουμε τη χρήση του ίντερνετ όσο το δυνατόν περισσότερο. Μπορούμε να θέσουμε κάποιες ώρες κατά τις οποίες τα παιδιά θα χρησιμοποιούν το ίντερνετ, με την παρουσία των γονέων. Έχετε εμπιστοσύνη στα μικρά σας, φροντίστε να τους το ξεκαθαρίσετε αυτό, ωστόσο είναι απαραίτητο (ανάλογα πάντα με την ηλικία) να ελέγχεται κάθε τόσο τι συμβαίνει στον διαδικτυακό τους κόσμου.

Ακόμα πιο απλό, η εφαρμογή των ρυθμίσεων γονικού ελέγχου στις συσκευές θα σας λύσει τα χέρια. Κι αυτό γιατί οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις αποτρέπουν ακατάλληλο περιεχόμενο από το να φτάσει στα μάτια των παιδιών.


Προσφέρουμε άλλες ιδέες για δημιουργική απασχόληση

Δεν είναι απαραίτητο να υπάρχει μόνο το διαδίκτυο στον ελεύθερο χρόνο των παιδιών. Χωρίστε την μέρα έτσι ώστε να υπάρξουν κι άλλες δραστηριότητες ενδιάμεσα σε συνδυασμό με τα ηλεκτρονικά τους παιχνίδια και το σερφάρισμα στο ίντερνετ. Προτρέψτε τα για σωματική άσκηση, ανάγνωση βιβλίων, χειροτεχνίες, ζωγραφιές, επιτραπέζια με όλη την οικογένεια και δραστηριότητες που θα τους δώσουν ποιοτικό χρόνο μαζί σας.


Τέλος, το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι να συζητάμε ανοιχτά με τα παιδιά για το διαδίκτυο, τι αυτό προσφέρει, τους κινδύνους του αλλά και την αντιμετώπισή τους. Δεν ξεχνάμε πως ο διαδικτυακός εκφοβισμός παραμονεύει παντού και τα παιδιά μας χρειάζονται καθοδήγηση και βοήθεια στην αντιμετώπισή του.

Comments


bottom of page