top of page

Νέες συνήθειες ληστών: Πώς να προστατευτείτε

Ανάμεσα μας ζούσαν και θα ζουν παραβατικοί άνθρωποι οι οποίοι ψάχνουν αφορμές για να διαρρήξουν σπίτια και προσωπικές περιουσίες ανθρώπων, αδιαφορόντας για τον πόνο, το κόστος και, ακόμα χειρότερα, για την υγεία των ανθρώπων που παραβιάζουν. Αυτή είναι μία πραγματικότητα που δεν αλλάζει ποτέ. Αυτό που αλλάζει είναι ορισμένες συνήθειες των ληστών οι οποίοι προσπαθούν πάντα να εναρμονίζονται με τα νέα δεδομένα σε θωρακίσεις, συστήματα ασφαλείας αλλά και γενικότερα στα ήθη της εποχής.


Οι... κοινωνικοί

Μία κατηγορία ληστών δεν αρκείται στην παρακολούθηση ενός σπιτιού. Οι ληστές αυτοί θα φροντίσουν να ακολουθήσουν τους ιδιοκτήτες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προκειμένου να αλιεύσουν όσες περισσότερες πληροφορίες μπορούν, από ωράρια εργασίας, ρουτίνες, ακόμα και απουσία από το σπίτι για διακοπές. Οι ληστές αυτοί, μαζί με την ταυτόχρονη παρακολούθηση της οικίας, βεβαιώνουν με τον τρόπο αυτό τις ώρες ή και ημέρες απουσίας των ιδιοκτητών από το σπίτι. Αυτό τους βοηθάει αφάνταστα μιας και μπορούν να εκτιμήσουν πόσο χρόνο έχουν στη διάθεση τους για να πραγματοποιήσουν μία διάρρηξη.


Επίκληση στον φόβο

Μία κατηγορία ληστών που κάνει θραύση στις ημέρες μας είναι αυτοί που τρομοκρατούν ανθρώπους μεγάλης, συνήθως ηλικίας, προκειμένου να αποκομίσουν αβίαστα μεγάλα ποσά σε μετρητά. Οι συγκεκριμένοι ληστές αφιερώνουν χρόνο στην έρευνα μίας κατοικίας, μαθαίνουν τα ονοματα και την κατάσταση των μελών της οικογένειας. Αφου σιγουρευτούν για τα παραπάνω, καλούν στο τηλέφωνο τα ηλικιωμένα άτομα, προφασίζονται ότι είναι δικηγόροι, ότι τηλεφωνούν εκ μέρους του παιδιού τους που μόλις σκότωσε ένα παιδί σε τροχαίο και χρειάζεται χρήματα για την εγγύηση αποφυλάκισης. Οι ληστές δίνουν ραντεβού με το ηλικιωμένο άτομο προκειμένου να παραλάβει αυτά τα χρήματα και, δυστυχώς αρκετά συχνά, το καταφέρνουν εκμεταλλευόμενοι την αδυναμία κρίσης κάποιων.



Οι παραδοσιακοί

Εκτός από τη στενή παρακολούθηση και την εξαπάτηση ηλικιωμένων, μία κατηγορία ληστών δεν έχει την ίδια υπομονή στο να αφιερώσει χρόνο στην έρευνα, καταφεύγοντας σε δραστικούς τρόπους για την άμεση φθορά θωρακίσεων και κλειδαριών και την είσοδο σε μία κατοικία. Οι πιο περίτεχνοι ληστές χρησιμοποιούν ένα κόλπο εισαγωγής λιωμένου κεριού στην κλειδαριά. Μόλις αυτό στεγνώσει, αφαιρείται προσεκτικά και δημιουργείται επί τόπου ένα αντικλείδι με το «αποτύπωμα» που άφησε η κλειδαριά στο κερί. Οι πιο βιαστικοί ψεκάζουν με φρέον τις κλειδαριές προκειμένου να παγώσουν και στη συνέχεια να τις σπάσουν ασκώντας δύναμη.


Πώς να προστατευτείτε:

Αρχικά, θα πρέπει να σιγουρευτείτε ότι στην καθημερινότητα σας δεν κάνετε κινήσεις που μαρτυρούν εύκολα τη ρουτίνα σας. Αποφύγετε να ανεβάζετε συνέχεια υλικό στα social media που υποδηλώνει τη δραστηριότητα σας και μην ανακοινώνετε εμφατικά τις διακοπές σας και κυρίως τη διάρκειά τους. Όσον αφορά τους ηλικιωμένους, θα πρέπει να τους εξηγήσετε εμφατικά ότι σε οποιαδήποτε επικοινωνία αγνώστου που αποσκοπεί σε χρήματα, θα πρέπει να το κλείνουν αμέσως και να σας καλούν στο κινητό σας τηλέφωνο. Όσον αφορά τις πρακτικές εισόδου σε ένα σπίτι, θα πρέπει να συνδυάσετε την τοποθέτηση καλών κλειδαριών ασφαλείας με ένα προηγμένο σύστημα συναγερμού που δρα αποτρεπτικά για τους ληστές και έχει πολλαπλά επίπεδα ασφαλείας. Με το σύστημα καμερών του G4S-iTOS θα μπορείτε να βλέπετε άμεσα την οποιαδήποτε δραστηριότητά ακουστεί εκτός του σπιτιού, ενώ το σύστημα ανίχνευσης με το ασύρματο radar αλλά και τις ζώνες μερικού ή ολικού οπλισμού θα ειδοποιήσει άμεσα το Κέντρο Λήψης Σήματος της G4S. Μην ξεχνάτε ότι απέναντι στους ληστές το μεγαλύτερο σας όπλο είναι η ψυχραιμία σας, ενώ με το G4S-iTOS η ασφάλεια του σπιτιού σας είναι πάντα ένα βήμα μπροστά σε σχέση με τις διάφορες τακτικές που σκαρφίζονται οι διαρρήκτες.

Comments


bottom of page