Το διαδίκτυο αποτελεί πλέον τον βασικό δίαυλο επικοινωνίας για μικρούς και μεγάλους. Τα παιδιά πλοηγούνται στο ίντερνετ ήδη από τις πρώτες τάξεις του δημοτικού. Θα πρέπει, λοιπόν, να είμαστε σίγουροι πως πλοηγούνται με ασφάλεια, γνωρίζοντας βασικούς κανόνες προστασίας.
Ποιοι είναι αυτοί;
Προσοχή στις προσωπικές πληροφορίες
Τις περισσότερες φορές που θέλουμε να κατεβάσουμε μια εφαρμογή ή να πλοηγηθούμε σε μια υπηρεσία, καλούμαστε μικροί και μεγάλοι να δώσουμε προσωπικές πληροφορίες επικοινωνίας, όπως e-mail, διεύθυνση, τηλέφωνο επικοινωνίας. Τα παιδιά, όμως, που δεν είναι εξοικειωμένα με ηλεκτρονικές απάτες προσωπικών στοιχείων, μπορεί να πέσουν σε αυτήν την παγίδα. Είναι, λοιπόν, σημαντικό να συζητήστε μαζί τους, ώστε να χρησιμοποιήσουν κυρίως ψευδώνυμα και να μην μοιράζονται προσωπικές πληροφορίες χωρίς τη δική σας συναίνεση. Ιδανικά, μπορείτε να “εξετάσετε” μαζί τους διάφορα sites ώστε να δείτε μαζί αν φαίνονται αληθινά ή όχι.
Προσοχή στις απάτες μέσω e-mail
Αν ένα ξαφνικό e-mail που έλαβε το παιδί σας φαίνεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, τότε όντως δεν είναι αληθινό! Έτσι, λοιπόν, ενημερώστε τα παιδιά ώστε να μην μοιράζονται μέσω e-mail πληροφορίες, όπως ο τραπεζικός λογαριασμός, καθώς και να μην ανοίγουν e-mails από άγνωστους παραλήπτες.
Φτιάξτε ισχυρούς κωδικούς
Αρχικά, εφαρμόστε σε όλες τις πλατφόρμες σύνδεσης, επαλήθευση με δύο βήματα ώστε να λαμβάνετε για κάθε πιθανή σύνδεση και έναν πρόσθετο κωδικό στο κινητό σας. Μερικά ακόμη βήματα που θα πρέπει να μάθετε στο παιδί:
Να μην μοιράζεται τον κωδικό με κάποιον άλλον εκτός από γονέα ή κηδεμόνα
Να μην χρησιμοποιεί τον ίδιο κωδικό για διάφορους λογαριασμούς και πλατφόρμες
Οι κωδικοί να εμπεριέχουν συνδυασμό γραμμάτων, αριθμών και συμβόλων, όπου επιτρέπεται.
Προστατευτείτε στα social media
Και εδώ, υπάρχουν βασικοί κανόνες να ακολουθήσετε και να διδάξετε στα παιδιά:
Να κρατούν τους λογαριασμούς ιδιωτικούς, χωρίς να μοιράζονται πληροφορίες για την τοποθεσία τους ή άλλες προσωπικές πληροφορίες, όπως το τηλέφωνο επικοινωνίας και η διεύθυνση.
Commentaires