Συμβαίνει συχνά σε όλους να βιώνουμε μία μικρής κλίμακας διακοπή ρεύματος, ενώ υπάρχει πάντα η πιθανότητα να ζήσουμε τη δυσάρεστη εμπειρία της γενικευμένης απώλειας ρεύματος, λόγω μιας εκτεταμένης βλάβης ή φυσικής καταστροφής. Αυτό που κάνει η πλειοψηφία των ανθρώπων είναι απλά να αναμένει παθητικά την επιστροφή του ρεύματος, όντας ανήμπορη να αντιδράσει. Τι μπορούμε όμως να κάνουμε ώστε να είμαστε οργανωμένοι απέναντι σε ένα τέτοιο φαινόμενο;
Πως μπορούμε να προστατέψουμε καλύτερα τον χώρο μας και τα αγαπημένα μας πρόσωπα;
Αρχικά, ελέγχουμε εάν η απώλεια ρεύματος αφορά μόνο τον χώρο μας ή είναι γενικευμένη βλάβη. Εφόσον στον κεντρικό πίνακα ρεύματος μας το κόκκινο φωτάκι είναι αναμμένο, τότε το ρεύμα έρχεται κανονικά στην εγκατάσταση και θα πρέπει να ελέγξουμε τις ασφάλειες ή να καλέσουμε ηλεκτρολόγο. Εφόσον το κόκκινο φωτάκι του πίνακα είναι σβηστό, τότε το ρεύμα δεν φτάνει στον χώρο μας. Δοκιμάζουμε τη λειτουργία κοινόχρηστων ηλεκτρικών εγκαταστάσεων όπως ο ανελκυστήρας της πολυκατοικίας μας, ή απλά παρατηρούμε εάν στη γειτονιά μας λειτουργούν φανερά ηλεκτρικές εγκαταστάσεις. Εάν όχι, τότε υπάρχει μία γενικευμένη βλάβη για την οποία θα πρέπει να περιμένουμε την αρμόδια υπηρεσία.
Όλα τα παραπάνω ενδεχόμενα μπορεί να διαρκέσουν από λίγα λεπτά έως και αρκετές ώρες, οπότε καλό είναι να είμαστε προετοιμασμένοι. Κρατάμε πάντα εφεδρικές ασφάλειες για μία γρήγορη αντικατάσταση κάποιας “καμμένης”. Στο σπίτι έχουμε πάντα φακούς και μπαταρίες όλων των μεγεθών. Ακόμα, ένα ραδιόφωνο, που λειτουργεί με μπαταρίες θα μπορέσει να βοηθήσει στην άμεση ενημέρωση αλλά και την ψυχαγωγία μας. Σημαντικό είναι να έχουμε διαθέσιμα μετρητά, καθώς σε μια γενικευμένη βλάβη δεν θα υπάρχει η δυνατότητα ηλεκτρονικής εγχρήματης συναλλαγής. Τέλος, αποθηκεύουμε πάντα κονσερβοποιημένο φαγητό μιας και μία πολύωρη βλάβη μπορεί να έχει επιπτώσεις στα τρόφιμα του ψυγείου μας.
Όσον αφορά τη γενικότερη υποδομή του χώρου μας, φροντίζουμε να υπάρχει πάντα εγκατεστημένο το ειδικό αντιηλεκτροπληξιακό στον ηλεκτρικό πίνακα. Σε περίπτωση που χρησιμοποιούμε ιατρικές συσκευές ζωτικής σημασίας, θα πρέπει να έχουμε μεριμνήσει για την ύπαρξη εφεδρικής γεννήτριας που θα επιτρέψει τη συνέχιση της λειτουργίας τους. Αναλυτικότερα, προτείνεται η χρήση συσκευών UPS (σταθεροποιητής ρεύματος) σε ευπαθείς ή ακριβές συσκευές για την προφύλαξή τους από τυχόν βλάβες κατά τη διακοπή και την επαναφορά του ρεύματος. Η χρήση τέτοιου είδους συσκευών επίσης προφυλάσσει από στιγμιαίες διακοπές και τυχόν μεγάλες αυξομοιώσεις της τάσης καθ'όλη τη διάρκεια του 24ώρου.
Η συμπεριφορά μας κατά τη διάρκεια μιας διακοπής ρεύματος πρέπει να είναι πάντα ψύχραιμη.
Η πρώτη μας κίνηση στον χώρο θα πρέπει να είναι η αποσύνδεση όλων των ηλεκτρικών συσκευών, ειδικά εκείνων που λειτουργούσαν τη στιγμή της διακοπής. Ειδοποιούμε τις αρμόδιες αρχές για το πρόβλημα και, εφόσον είναι δυνατό, ενημερωνόμαστε για τον εκτιμώμενο χρόνο αποκατάστασης προκειμένου να υπολογίσουμε τις επόμενες κινήσεις μας. Φροντίζουμε να ανοίγουμε το ψυγείο μόνο στις περιπτώσεις που το χρειαζόμαστε πραγματικά μιας και το ψυγείο κρατάει την ψυχρή θερμοκρασία του, η οποία θα χάνεται κάθε φορά που ανοίγουμε την πόρτα του. Η ΔΕΔΔΗΕ έχει αρκετές συγκεντρωμένες πληροφορίες για τη σωστή αντιμετώπιση μιας διακοπής και την οργάνωση του σπιτιού ή της επιχείρησης σε μία τέτοια συνθήκη.
Όλα τα παραπάνω δημιουργούν ορισμένες δύσκολες συνθήκες στις οποίες, εφόσον διατηρήσουμε την ψυχραιμία και την οργάνωση μας, θα μας βοηθήσουν στην ομαλή αντιμετώπιση της απώλειας ρεύματος. Αυτό που δεν χρειάζεται να μας απασχολήσει σε περίπτωση διακοπής ρεύματος, είναι η ομαλή ροή λειτουργίας του συναγερμού μας. Η σύγχρονη Κεντρική Μονάδα του συναγερμού G4S iTOS διαθέτει εφεδρική μπαταρία διάρκειας έως 12 ωρών έτσι ώστε η επικοινωνία του συστήματος σας με το Κέντρο Λήψης Σημάτων της G4S να είναι αδιάλειπτη. Αυτή η λειτουργία μας δίνει τη σιγουριά ότι ο χώρος μας προστατεύεται ακόμα και σε περίπτωση απώλειας ρεύματος. Εξάλλου, το G4S iTOS δίνει τη δυνατότητα σύνδεσης μέσω σήματος κινητής τηλεφωνίας το οποίο ενεργοποιείται αυτόματα εφόσον για οποιοδήποτε λόγο υπάρξει απώλεια του τηλεφωνικού σήματος, είτε λόγω διακοπής, είτε λόγω εισβολής διαρρηκτών στον χώρο, όπου συνηθίζουν να κόβουν τις τηλεφωνικές συνδέσεις. Εκμεταλλευτείτε την ασφάλεια, που σας παρέχει το G4S iTOS και κοινωνικοποιηθείτε με τα γειτονικά πρόσωπα αναμένοντας την επιστροφή του ρεύματος!
Comments